Google Analytics este un instrument inteligent gratuit care permite unui proprietar de site web să urmărească și să analizeze date despre site. Se concentrează pe datele culese prin motorul de căutare Google, de unde probabil, vei genera cel mai mare trafic. În acest articol voi căuta să răspund la următoarele două întrebări: Care sunt cei mai importanți indicatori care pot fi măsurați cu ajutorul Google Analytics? Cum te ajută monitorizarea lor în strategia ta de SEO ?

Cuprins “Indicatori Google Analytics pentru strategia SEO”

1. Trafic web pe site

Traficul web îți arată numărul total de utilizatori care au accesat site-ul într-o anumită perioadă. Nu contează cum l-au găsit, ce au făcut când au fost pe site sau de câte ori au vizitat site-ul pe zi. Este un număr cumulativ, de obicei listat ca vizitatori.

De ce contează: traficul web indică dacă oamenii găsesc sau nu site-ul. Probabil că ai cheltuit bani pe un site web profesional sau timp creându-l singur, așa că vrei să știi câți oameni îl văd. Și, dacă nu ai trafic, nu poți avea conversii (înscrieri la newsletter sau un webinar, vânzări, programări, etc.).

Cum să-l urmărești: traficul web este o valoare care nu ar trebui utilizată ca o valoare independentă. De exemplu, poți avea 2000 de vizitatori pe zi, dar dacă niciunul dintre ei nu ia nici o acțiune pe site-ul tău, nu înseamnă mare lucru. Totuși, este un număr care trebuie urmărit. E încurajator să-l vezi cum crește pe măsură ce eforturile tale de marketing cresc (crearea de conținut nou sau difuzarea de anunțuri care să trimită către site-ul tău).

2. Vizualizări de pagină

Vizualizările de pagină reprezintă așa cum sugerează și denumirea, numărul de pagini vizualizate de un vizitator sau de un grup de vizitatori. Deci, dacă un potențial client vă vizitează site-ul web și accesează patru pagini în total, acesta este un vizitator cu patru vizualizări de pagină.

De ce contează: vizualizările de pagină indică interesul unei persoane pentru site-ul tău. Dacă cineva ajunge pe pagina ta de pornire și pleacă imediat, asta se numește bounce (sărire) și este reflectată ca bouncing rate (rata de respingere) pe tabloul de bord Google Analytics. Cu toate acestea, dacă cineva intră pe site-ul web pe pagina de pornire și apoi vede și alte pagini, există un anumit interes pentru ceea ce oferi. Acesta este motivul pentru care strategia ta de internal linking ( conectare internă între paginile site-ului ) este atât de importantă. Este mult mai ușor pentru vizitatori să navigheze pe site și să exploreze conținutul.

Este important să știi că aceste rate de respingere sunt variabile. Uneori, un site web mai mic, cu o singură pagină, poate rezolva întrebarea sau problema unei persoane fără un clic, astfel încât compania poate vedea o rată de respingere ridicată, care nu este îngrijorătoare. Sau, site-urile cu o pagină de pornire bine concepută, care include informațiile esențiale de contact, cum ar fi o adresă sau un număr de telefon, pot, de asemenea, să rezolve problema fără ca utilizatorul să fie nevoit să acceseze alte pagini ale site-ului.

Cum să-l urmărești: în mod ideal, dorești să vezi creșterea numărului de vizualizări de pagină per sesiune. Deci, dacă în primul trimestru ai avut o medie de trei vizualizări de pagină per sesiune de vizitatori și în trimestrul al doilea ai avut o medie de cinci vizualizări de pagină, aceasta este o creștere pozitivă. Nu există un număr bun sau rău pentru acest indicator. Lucrează pentru a crește numărul în timp.

3. Sursa de trafic

Sursa de trafic se referă la modul în care cineva a găsit site-ul tău. Această secțiune este împârțită în categorii mai mari, cum ar fi: traficul de căutare organic, rețelele sociale, recomandările și traficul direct.

Traficul de căutare organic înseamnă că cineva a căutat un cuvânt sau o expresie pe un motor de căutare, site-ul tău a fost afișat ca rezultat al căutării și a dat clic pe el.

Rețelele sociale și recomandările se explică de la sine: fie provin de la un link de pe o rețea de socializare, fie de la un link de pe un alt site web.

Trafic direct înseamnă că cineva a introdus adresa URL a site-ului în bara de căutare a browserului.

De ce este importantă: înțelegerea modului în care vizitatorii găsesc site-ul este esențială și o valoare cheie de urmărit. Dacă lucrezi la o strategie de marketing de conținut și te concentrezi pe SEO ca instrument pentru creșterea site-ului, numerele de căutare organice ar trebui să reflecte acest efort. De asemenea, dacă te bazezi doar pe apariția pe rețelele sociale și speri că oamenii vor da clic pe linkul tău, datele tale vor reflecta acest lucru. Este bine să știi care alte site-uri trimit trafic către site-ul tău, astfel încât să puteți construi acele relații și, eventual, să adăugi altele noi.

Cum să o monitorizezi: Urmărește sursele de trafic și vezi de unde vin vizitatorii actuali. Alege o strategie principală pe care să te concentrezi (SEO, anunțuri plătite – Google Ads, recomandări), apoi urmărește valorile surselor de trafic de-a lungul timpului pentru a vedea, dacă eforturile tale funcționează ( fie cresc acea sursă de trafic, fie nu ) și pentru a evalua rentabilitatea investiției.

4. Timpul pe site

La fel ca afișările de pagină în măsurarea interesului, valorile privind timpul petrecut pe site ne indică cât timp a stat un vizitator pe site.

De ce contează: timpul petrecut pe site (durata vizitei) ne arată cât de bine funcționează conținutul nostru.

Dacă ai un timp redus pe site, dar o rată de conversie mai mare, aceasta poate însemna că oamenii găsesc ceea ce au nevoie și acționează rapid. În schimb, dacă ai un timp mai lung pe site, dar conversii reduse, ar putea însemna că oamenii nu găsesc ceea ce au nevoie și abandonează site-ul înainte de a efectua conversia.

Cum să-l monitorizezi: urmărește timpul petrecut pe site în comparație cu valorile de conversie pentru a afla despre comportamentul utilizatorilor și cât de bine ai organizat conținutul. Nu neapărat o perioadă lungă de timp pe site echivalează cu o rată de conversie mai mare. Poate semnala un interes mai mare dacă site-ul tău are o cantitate mare de conținut, dar poate indica și o problemă cu navigarea sau structura proastă a site-ului. Acest indicator este unul dificil de măsurat, dar merită urmărit.

5. Rata de conversie

Dintre toate valorile de urmărit, ratele de conversie sunt cele mai importante.

Definim o conversie ca un vizitator care efectuează acțiunea dorită pe site. Rata de conversie se obține prin împărțirea numărului total de vizitatori la numărul de persoane care au efectuat acțiunea dorită.

Exemple de conversii:

  • efectuarea unei achiziții
  • completarea unui formular  pentru o rezervare  sau o sesiune de consultanță
  • completarea unui formular  pentru o rezervare  sau o sesiune de strategie
  • înregistrarea pentru lista de e-mail, prin abonarea la newsletter  (buletin informativ)
  • orice altă acțiune pe care o consideri ca obiectiv de conversie

De ce este foarte importantă: ratele de conversie contează pentru că de aceea ar trebui să existe site-urile noastre web, pentru a determina pe cineva să acționeze. Frumusețea ratelor de conversie este că tu, proprietarul unei mici afaceri, decizi ce înseamnă conversia pentru tine. Dacă nu ai un site de comerț electronic, cumpărarea unui produs nu va fi valoarea ta de conversie. Pentru tine, ar putea fi în schimb o înregistrare prin e-mail la un webinar. În esență, ratele de conversie ne spun că site-urile noastre web funcționează așa cum ne-am propus.

Cum să monitorizezi: în primul rând, dacă nu ai făcut-o deja, trebuie să determini ce obiective de conversie contează pentru tine. Ar fi bine să ai cel puțin două, dar mai puțin de patru pentru a-ți concentra eforturile de marketing și conținutul site-ului în jurul acestor obiective specifice. Odată ce atingi aceste obiective, poți să configurezi obiectivele de conversie în Google Analytics și să le urmărești.

Aici concurezi doar împotriva ta. Desigur, există standarde din industrie la care te poți raporta, dar cea mai bună strategie este să încerci în continuare să crești ratele de conversie în timp.

6. Alți indicatori Google Analytics de urmărit

 

6.1 Pagini de ieșire

Aceasta este ultima pagină pe care o vizitează cineva înainte de a părăsi site-ul. Oferă o perspectivă asupra modului în care poți îmbunătăți paginile cu o rată de ieșire ridicată, adăugând call-to-action (îndemnuri la acțiune ) mai bune sau mai multe link-uri interne.

Conținut de top – cele mai vizualizate pagini de pe site. În cele mai multe cazuri, pagina de pornire este cea mai vizualizată pagină de pe un site web. Înțelegerea conținutului de top te ajută să-ți concentrați eforturile de marketing pe anumite pagini pentru care doreși să crești numărul de vizualizări.

6.2 Rata de respingere

Este rata de vizitatori care ajung pe site și-l părăsesc înainte de a face clic pe orice alt link sau pagină. O rată de respingere ridicată poate indica faptul că ai atras tipul de trafic greșit. Poți îmbunătăți ratele de respingere modificând conținutul pentru a comunica rapid cine ești, ce faci și pe cine servești sau ajustând conținutul de tip clickbait care atrage vizitatorii. Clickbait-ul este o ”momeală”, adică un tip de conținut susținut de un titlu specific, menit să atragă cât mai multe click-uri cu putință. După cum am menționat mai sus, ratele de respingere variază foarte mult în funcție de strategia ta de marketing, așa că reține acest lucru atunci când examinezi această valoare.

6.3 Timpii de încărcare a paginii

Viteza cu care se încarcă site-ul este adesea trecută cu vederea, dar are un impact semnificativ asupra comportamentului utilizatorilor. Conform unui studiu din 2019 realizat de Portent, un timp de încărcare de 0-4 secunde este cel mai bun pentru ratele de conversie, iar primele cinci secunde ale timpului de încărcare a paginii au cel mai mare impact asupra ratelor de conversie. De asemenea, dacă timpul de încărcare a paginii este mare, probabil vei vedea rate de respingere mai mari și rate de conversie mai mici. Citește mai mult în articolul despre Optimizarea vitezei de încărcare pentru un site WordPress.

 

7. Plan de acțiune

1. Decide care indicatori sunt importanți și relevanți pentu tine.  Rata de conversie este adesea cel mai important număr de urmărit și analizat.

2. Notează valorile de bază pe o simplă foaie de calcul Google Docs. Cel mai bine este să alegi o perioadă de cel puțin 30 de zile.

3. Deschide calendarul și setează un memento pentru a verifica din nou aceleași valori în 30 de zile. Monitorizează progresul și începe să notezi motivele posibile pentru care pentru care valorile obținute sunt mai mari sau mai mici în funcție de activitățile de marketing derulate.

4. Decide cât de des să verifici tabloul de bord Google Analytics și ce informații să măsori. Doar simpla verificare a indicatorilor oferiți de Google Analytics, fără a lua nici o decizie  ,probabil că nu va avea impactul dorit în afacerea ta.

8. Concluzie

Aceasta nu este o listă exhaustivă, dar oferă o privire de ansamblu asupra motivelor pentru care este importantă analiza indicatorilor site-ului și cum să-i utilizezi pentru a lua decizii mai informate pentru afacerea ta și în campaniile de marketing.

 

 

Share This