În timp ce Internetul este plin de posibilități, el vine și cu diverse provocări pe care trebuie să le depășești. Unul dintre lucrurile pe care trebuie să ții cont este faptul că atacurile malware ( în special, atacurile ransomware ) sunt din ce în ce mai frecvente în zilele noastre. Ransomware-ul este o formă particulară de malware care criptează fișierele de pe computerele infectate, făcându-le inaccesibile. În ultimii ani, atacurile ransomware s-au răspândit în întreaga lume și au generat pierderi de milioane de dolari. Printre cele mai cunoscute, putem enumera: WannaCry, Petya și Bad Rabbit. Acest tip de atac poate pune vieți umane în pericol, făcând sistemele informatice ale spitalelor nefuncționale și incapabile să ajute pacienții – vezi toate detaliile aici.

Dacă suferi o infecție cu ransomware, de îndată ce observi că se întâmplă, închide imediat calculatorul. Procesul de criptare a fișierelor nu va continua când sistemul este oprit, iar întreruperea procesului îți oferă o șansă mai mare de recuperare după atac.

Dacă dorești să fii în siguranță online și să te ferești de acest tip de atac, ar trebui să iei în considerare câteva măsuri de prevenție contra atacurilor tip ransomware:

Creeză-ți o copie de rezervă a datelor

Dacă nu ai un backup al datelor, un atac ransomware reușit poate fi o lecție foarte costisitoare de securitate cibernetică practică. S-ar putea să fi pierdut accesul la unele sau la toate datele de pe acel sistem. Cu toate acestea, dacă ai o copie de rezervă a datelor, impactul trece de la posibil devastator, la o pierdere temporară de productivitate. Poți restabili datele pentru care s-a făcut backup ( copie de rezervă ), pe un sistem neinfectat.

De asemenea, asigură-te că testezi copiile de rezervă. Nu vrei să ajungi într-o situație de urgență, în care să încerci restabilirea copiei de rezervă și să descoperi că este coruptă sau incompletă.

Este recomandat să ai o copie de rezervă offline a datelor. În acest fel, poți păstra o copie a fișierelor tale în afara unui calculator care ar putea fi infectat. Dacă hard disk-ul pe care se face copia de rezervă este conectat tot timpul, ransomware-ul îl poate cripta și pe el.

Menține sistemul de operare și programele instalate actualizate

Întotdeauna trebuie sa ai tot software-ul pe care-l utilizezi actualizat dacă vrei să eviți atacurile malware. De fiecare dată când o vulnerabilitate este descoperită și raportată, dezvoltatorii de software își actualizează programele pentru a o remedia. Așadar, încearcă să actualizezi fiecare program pe care îl utilizezi atunci când este disponibilă o actualizare. Acest lucru te va ajuta să fii protejat de o posibila amenințare malware.

Cu ajutorul unui program utilitar, PatchMyPC, poți actualiza programele instalate pe calculator. Este o modalitate ușoară și rapidă de a actualiza o listă de programe.

Utilizează software cu licență

Ori de câte ori ai de-a face cu software piratat, s-ar putea să-ți pui computerul în pericol. Multe infecții cu malware provin din software-ul nedorit, instalat din surse de necunoscute. De aceea ar trebui să iei în considerare utilizarea programelor cu licență.

Instalează un program antimalware

Instalarea unui software de securitate IT, te va ajuta să eviți infecțiile sau atacurile malware. Există mai multe soluții antivirus pe piață pe care te poți baza. În plus, poți alege să instalezi o variantă care include funcții suplimentare de securitate, în funcție de nevoile afacerii tale.

Instalează firewall-uri

Firewall-urile sunt concepute pentru a împiedica traficul neautorizat să ajungă direct la calculatorul tău. Multe forme de malware, inclusiv ransomware-ul, încearcă să exploateze sistemele care sunt conectate direct la internet fără un firewall. Există, de asemenea, tipuri de malware care, odată instalate, încearcă să comunice cu un sistem de comandă și control din afara rețelei infectate. Firewall-urile, hardware sau software pot bloca aceste fluxuri de trafic rău intenționate.

Educație pentru securitate IT

Pentru a evita un atac ransomware, ai grijă ce fișiere descarci și deschizi. Dacă ceva nu pare în regulă, evită să deschizi sau scanează-l cu un programe antimalware.

Nu deschide e-mailurile de la persoane pe care nu le cunoști.

Nu da clic pe linkuri din e-mailurile suspecte.

Nu descărca și nu executa atașamente de e-mail de la expeditori necunoscuți.

Concluzie

Ransomware-ul este doar un alt tip de malware. Dacă utilizezi aceste măsuri de protecție ( pe care ar trebui să le utilizezi în mod normal pentru a evita infectarea cu malware ),  vei fi mai protejat și în cazul unui atac de tip ransomware. O copie de rezervă,  este singura modalitate garantată de a-ți asigura siguranța datelor, în acest caz.

Share This