Website-ul tău este unul dintre cele mai importante active în afacerea ta. Este vital să-l menții actualizat, protejat și disponibil online, astfel încât să-ți poți servi clienții.
Dacă site-ul tău este offline sau are probleme, poți pierde venituri (direct – prin vânzări/vizite pierdute sau indirect, prin postări pe rețelele sociale).
În plus există și alți factori de care trebuie să fii conștient. Site-urile sunt ținte ale încercărilor de hacking, fiind vizate de atacuri automate în căutare de vulnerabilități de mai multe ori pe zi.
Un site are nevoie pentru a funcționa de software, la fel ca PC-ul, laptopul, tableta sau dispozitivul mobil. Dacă nu menții acel software actualizat, riști apariția unor erori, disfuncționalități sau, în cele mai rele cazuri, infecții malware.
În acest articol, îți arăt ce elemente trebuie iei în considerare pentru un program de mentenanță a site-ului.
1. Nu lăsa backup-urile la voia întâmplării.
Unul dintre cele mai neplăcute lucruri care ți se poate întâmpla, ca administrator de afacere, este să încerci să accesezi website-ul și să descoperi că este offline. Și mai grav este atunci când primești un e-mail de la un client care îți semnalează că site-ul este indisponibil sau că Google a detectat malware. Ce poți face pentru a rezolva această situație?
Cei mai mulți, aflați în această situație, ar contacta compania de hosting și ar depinde de abilitatea echipei de suport de a oferi asistență.În cele mai multe cazuri, aceștia vor putea restaura un backup al site-ului, însă acesta ar putea să nu conțină cele mai recente informații, mai ales dacă gestionezi date tranzacționale, cum se întâmplă în e-commerce.
Iată câteva situații neprevăzute, de tip dezastru, în care un backup al site-ului devine esențial:
Atacuri cibernetice: Dacă site-ul tău este compromis de hackeri sau infectat cu malware, un backup recent îți permite să restaurezi rapid funcționalitatea și să elimini amenințările.
Actualizări defectuoase: Uneori, actualizările de plugin-uri, teme sau platformă pot cauza incompatibilități sau erori grave. Backup-ul permite restaurarea unei versiuni stabile a site-ului.
Probleme ale serverului: În cazul unei defecțiuni majore la serverul de găzduire, backup-urile externe te pot salva de la pierderi de date.
Ștergeri accidentale: Dacă fișiere sau baze de date esențiale sunt șterse din greșeală, un backup permite recuperarea rapidă.
Ca antreprenor, este important să ai un plan de recuperare în caz de situații neprevăzute. Dacă nu l-ai pregătit deja, fă-ți timp să te gândești la pașii necesari în cazul în care site-ul tău are probleme critice.
Partea cea mai importantă a planului de recuperare în caz de dezastru va fi axată pe backup-uri. Cu un backup complet al site-ului, îl poți restaura la orice furnizor de servicii de găzduire pentru website-uri.
Pentru secțiunea de backup a programului de mentenanță site, îți recomand să iei în considerare:
1.1 Backup în cloud
Pentru securitate și siguranță adecvate, backup-urile ar trebui să fie stocate folosind un serviciu cloud extern. De exemplu – platforma S3 a Amazon, Google Drive sau Dropbox. Acest lucru previne orice problemă în cazul în care furnizorul tău de hosting este inaccesibil.
1.2 Frecvență backup-uri
Aceasta va varia în funcție de cât de des actualizezi site-ul și tipul de site. Pentru un site WordPress de prezentare, un backup complet o dată pe săptămână ar fi suficient. Pentru e-commerce, un backup complet zilnic și un backup orar al bazei de date este o recomandare mai bună.
1.3 Backup extern
Pe lângă backup-urile din cloud, păstrează o copie de siguranță pe un dispozitiv extern pentru o securitate suplimentară în cazul în care accesul la cloud este compromis.
1.4 Criptare backup
Pentru siguranța datelor afacerii tale, ar trebui să alegi o soluție care criptează backup-ul site-ului înainte de a-l stoca extern. Acest lucru menține datele tale și mai important, datele clienților tăi, în siguranță.
2. Fii vigilent cu securitate site-ului.
Compania de hosting are unele setări de securitate care ajută la protejarea site-ului, dar acestea nu te vor feri de toate pericolele online. Dacă ceva nu funcționează corect, compania care găzduiește site-ul ar putea restaura un backup, așa cum am menționat anterior, dar în afara acestui lucru, cel mai probabil vei fi pe cont propriu.
Atunci când lucrezi cu programatori sau designeri web, ar trebui să păstrezi întotdeauna controlul total asupra tuturor setărilor de parole. Aceasta înseamnă să nu oferi „parolele principale” (conturile de administrator) către terțe părți.
Dacă cineva are nevoie de acces la site, la contul de hosting sau la orice altă proprietate digitală, încearcă întotdeauna să te asiguri că au o logare unică și că aceasta poate fi dezactivată de tine (echipa ta) în orice moment. Poți folosi un plugin care oferă acces temporar, fără nume de utilizator și parolă.
Citește articolul pentru a afla alte măsuri pe care le poți lua pentru securizarea unui site WordPress .
3. Folosește un plugin pentru backup
Pentru a asigura backup-uri eficiente și automate ale site-ului tău WordPress, recomand pluginul UpdraftPlus. Acesta permite realizarea de copii de siguranță și restaurarea simplă a site-ului.
Poți:
-
-
- seta backup-uri programate
- stoca datele în locații externe precum Google Drive, Dropbox, sau Amazon S3
- restaura site-ul cu un singur click în cazul unui incident
-
Este o soluție simplă și ușor de utilizat pentru protecția datelor tale.
4. Stabilește un program de mentenață pentru site.
La fel ca o mașină, un site are nevoie de întreținere pentru a rămâne optimizat și securizat.
Fără întreținere regulată, riști ca site-ul să fie atacat, să fie offline din cauza unei erori sau să nu funcționeze corect după aplicarea unor actualizări.
Ce ar trebui să includă acest program? Iată o listă de 4 elemente pe care ar trebui să le ai în vedere:
3.1 Actualizări WordPress – Noile versiuni ale WordPress-ului sunt disponibile periodic. Acestea ar trebui instalate destul de repede, deoarece adesea conțin patch-uri de securitate.
3.2 Actualizări de plugin-uri – Plugin-urile folosite pe site vor avea actualizări regulate de caracteristici și securitate disponibile. Acestea ar trebui actualizate des, pentru a te asigura că totul este securizat.
3.3 Actualizări de teme – Tema utilizată pe site-ul va avea, de asemenea, actualizări disponibile periodic. Asigură-te că actualizezi tema pentru a menține site-ul în siguranță.
3.4 Verifică backup-urile – Trebuie să verifici că backup-urile tale sunt salvate cu succes într-o locație externă, în mod regulat. Dacă nu poți vedea cele mai recente backup-uri la locația de stocare, va trebui să remediezi această problemă cât mai curând posibil.
Înainte de a începe orice actualizare pe site, fă un backup al site-ului. Ai nevoie să restaurezi acest backup, dacă apar probleme cu actualizările efectuate.
După ce ai făcut orice actualizare, va trebui să testezi site-ul pentru a te asigura că totul funcționează corect. Pentru a face acest lucru, ieși din panoul de administrare și accesează fiecare pagină de pe site. De exemplu, dacă ai formulare de contact, completează-le și verifică dacă primești e-mailurile.
Alocă-ți timp și programeză activitatea de mentenanță a site-ului sau externalizează această activitate.
5. Fii proactiv, nu reactiv.
Ai două opțiuni când vine vorba mentenața site-ului tău WordPress:
-
- să fii proactiv, să menții site-ul actualizat și să fii pregătit pentru orice probleme ar putea apărea.
- să fii reactiv și să reacționezi doar atunci când există o situație critică, adesea când este prea târziu pentru o soluție rapidă.
Este mult mai costisitor din punct de vedere financiar să reacționezi la o situație tip dezastru decât să ai o monitorizare proactivă și să poți să rezolvi problemele pe măsură ce apar.
6. Concluzie
Dacă ești proactiv și urmezi sfaturile de mai sus, ai toate șansele să menții site-ul online și funcțional. Dacă nu ai timpul sau cunoștințele necesare pentru a urma aceste sfaturi, caută ajutor pentru a-ți menține site-ul în siguranță.
Găsirea unei specialist sau unei companii de încredere pentru a menține site-ul actualizat și în siguranță îți va oferi liniștea de a ști că site-ul este bine îngrijit și ai pe cineva la care să apelezi atunci când ai nevoie.
Ai nevoie de ajutor pentru mentenanța site-ului tău?
Contactează-ne, pentru un plan personalizat de mentenanță WordPress.
Dan Stefan
Profesionist IT, cu o diplomă în inginerie electrică și un MBA, Dan este certificat CompTIA, Microsoft și AWS. Compania sa oferă soluții IT personalizate care optimizează infrastructura IT și îmbunătățesc prezența online a afacerilor mici prin dezvoltare web pe WordPress și SEO.
Comentarii recente