Protejarea datelor ar trebui să fie o preocupare fundamentală pentru orice companie, pierderea datelor putând avea consecințe devastatoare. Din fericire, există soluții de backup, care pot ajuta la prevenirea pierderii datelor. Două dintre cele mai comune abordări sunt serviciile de backup bazate pe cloud și backupul tradițional. În acest articol de blog, voi explora avantajele și dezavantajele fiecărei metode pentru a te ajuta să iei o decizie informată, atunci când vine vorba de protejarea datelor.

Backup local

Backupul local este metoda mai veche de protejare a datelor. Ea implică copierea datelor pe suporturi fizice, cum ar fi discuri externe, unități flash sau casete magnetice, și stocarea acestor suporturi într-un loc sigur. Acesta a fost modul principal de backup pentru mulți ani și are încă locul său în strategiile de protejare a datelor.

Servicii de backup bazate pe cloud

Backupul bazat pe cloud a devenit o alternativă populară la backupul local. Acesta implică stocarea datelor pe serverele unui furnizor de servicii cloud. 

Criterii de comparație pentru servicii de backup 

Dependența de internet

Backupul local nu depinde de conexiunea la internet. Acest lucru poate fi crucial în situații de urgență sau în zone cu conectivitate limitată. Pentru backup în cloud ai nevoie de o conexiune la internet pentru a accesa și a recupera datele.

Costuri

Backup-urile în cloud funcționează pe un model de abonament, cu plată pentru utilizare. Deși inițial poate părea mai ieftin, costurile serviciilor de backup cloud pot crește pe termen lung, în special pentru volume mari de date. Sistemul de backup local, necesită cheltuieli de capital pentru servere, software și medii fizice. La acestea se adaugă costurile de mentenanță.

Scalabilitate

Soluțiile tradiționale de backup sunt limitate la capacitatea suportului de stocare utilizat pentru a stoca datele de rezervă. Acesta nu este cazul backup-urilor în cloud care sunt scalabile, crescând capacitatea fără efort pe măsură ce datele cresc. Nu numai că backupurile în cloud se pot extinde automat pe măsură ce nevoile afacerii tale cresc, dar și nevoia de a planifica capacitatea, așa cum este cazul soluțiilor de backup tradiționale dispare.

De exemplu, dacă trebuie să faci backup pentru 60 GB de date astăzi cu o soluție de backup în cloud, pur și simplu începi să plătești pentru cei 60 GB pe care îi folosești.Cu o soluție tradițională de backup, ar trebui să estimezi creșterea datelor pentru următorii 3 până la 5 ani și apoi să investești în capacitatea de stocare care ar îndeplini această cerință viitoare.

Fiabilitate

Sistemele de stocare bazate pe cloud au beneficii și dezavantaje distincte atunci când vine vorba de fiabilitate. Pe partea pozitivă, toți furnizorii reputați de backup bazați pe cloud oferă prin contract un nivel de serviciu (SLA – Service Level Agreement) care detaliază cât de fiabil este garantat să fie sistemul.

Secțiunile cheie ale unui SLA sunt:

    • garanția timpului de funcționare
    • durata planificată de întreținere

Primul, se referă la perioada de timp pe care furnizorul garantează că rețeaua va fi disponibilă, iar al doilea la timpul de nefuncționare al sistemului care este desemnat pentru modernizări, reparații și actualizări.

Un program de mentenață consecvent menține sistemul în parametri optimi de funcționare și fără probleme. Orice timp de nefuncționare ca urmare a mentenanței planificate ar trebui să fie abia vizibil. În general, aceste operațiuni sunt programate pentru perioade de relativă inactivitate în întregul sistem informatic, cum ar fi foarte devreme dimineața și sunt anunțate în interfața de administrare a contului de cloud.

Atunci când alegi un furnizor de cloud întreabă despre aceste două puncte care definesc un SLA. Dacă furnizorul de servicii nu poate sau nu vrea să furnizeze aceste informații, îți recomand să iei în considerare alegerea unui alte companii care oferă servicii de cloud.

Timpul de nefuncționare neplanificat are loc dacă ceva din sistem se defectează sau are nevoie de urgență reparație. Majoritatea sistemelor bazate pe cloud sunt construite cu suficientă redundanță pentru a se asigura că aceste tipuri de evenimente rămân neobservate de către consumator. Totuși, este important să știI că, deoarece nu poți controla fizic datele, pot exista perioade scurte de timp atunci când acestea sunt inaccesibile.

Când vine vorba de fiabilitate, soluțiile tradiționale de backup off-site au câteva asemănări cu soluțiile de backup bazate pe cloud. Ambele implică anumite perioade de nefuncționare planificate și ambele pot suferi disfuncționalități neașteptate. Principala diferență este că sistemele bazate pe cloud au, în general, mult mai multă redundanță, datele fiind replicate pe servere în mai multe locații. Acest lucru se traduce printr-un risc mult mai mic de întrerupere totală a activității. O soluție locală este mult mai vulnerabilă, deoarece toate datele salvate se află în același loc. Orice eveniment catastrofal poate conduce la pierderea lor. Cu toate acestea, proximitatea este și un avantaj, deoarece, face o recuperare completă mult mai rapidă comparativ cu descărcarea fișierelor recuperate de pe un server la distanță.

Siguranță și securitate

Datorită modului în care funcționează stocarea bazată pe cloud, sunt păstrate mai multe copii ale fișierelor pe servere aflate în locații diferite. Această redundanța păstrează siguranța fișierele în cazul producerii unui dezastru major sau unei defecțiuni a serverului. Majoritatea furnizorilor de cloud criptează datele în mod automat. Criptarea rulează din momentul în care backup-ul este creat și până în momentul în care este recuperat.

Sistemele de backup locale sunt vulnerabile la intruziuni, pierderi și furturi, la fel ca opțiunile de stocare fizică în afara amplasamentului. Cu toate acestea, în comparație cu abordările bazate pe cloud, acestea oferă utilizatorului mai mult control asupra datelor.

Concluzie

Backup-ul local oferă control și confidențialitate, dar poate implica costuri mai mari și un risc mai mare de pierdere a datelor. Pe de altă parte, serviciile de backup bazate pe cloud sunt ușor de utilizat, accesibile din orice locație și oferă o securitate crescută, dar pot implica costuri în creștere pe termen lung.

Este important să evaluezi cu atenție nevoile firmei tale și să iei în considerare avantajele și dezavantajele fiecărei metode înainte de a alege soluția potrivită pentru afacerea ta. Uneori, o combinație a celor două metode, poate fi cea mai eficientă soluție, asigurând o protecție completă a datelor.

Folosirea unei soluții de backup date este o modalitate bună de a te asigura că afacerea ta nu este luată pe nepregătite, la apariția unui eveniment neprevăzut.

Share This